Τεχνολογία: Σύμμαχος ή εχθρός των παιδιών μας;

τεχνολογία και παιδιά - Abouttheweb
τεχνολογία και παιδιά - Abouttheweb

Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο. Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και αυτό δε θα μπορούσε παρά να επηρεάζει άμεσα και δραστικά τη νέα γενιά.

Τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία, είναι πλήρως εξοικειωμένα με κάθε καινούργιο τεχνολογικό επίτευγμα. Τα βλέπουμε να χρησιμοποιούν επιδέξια ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Και πώς όχι άλλωστε, όταν έχουν μεγαλώσει σ’ ένα περιβάλλον που τους δίνει αυτή την δυνατότητα. Ακόμα και τα σχολεία πλέον έχουν εντάξει την τεχνολογία στα εκπαιδευτικά τους πλαίσια. Θεωρώντας δεδομένο ότι όλα τα παιδιά διαθέτουν πλέον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους αναθέτουν συχνά εργασίες που προϋποθέτουν τη χρήση του διαδικτύου.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι οι δυνατότητες που προσφέρει για γρήγορη και απεριόριστη πληροφόρηση. Τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ό,τι πληροφορία χρειάζονται και ο τρόπος μάθησης και εκπαίδευσης γίνεται πιο διαδραστικός και διασκεδαστικός. Ένα ακόμα θετικό που έχει παρατηρηθεί είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Πολλά παιδιά έχουν αναπτύξει, είτε μέσω προγραμμάτων είτε μέσω παιχνιδιών, ικανότητες όπως συγκέντρωση, κριτική σκέψη, παρατηρητικότητα και μνήμη.

Σημαντικές θετικές πτυχές της τεχνολογίας επισημαίνονται και στον κοινωνικό και επικοινωνιακό τομέα. Οι νέοι μπορούν να μιλήσουν γρήγορα και άμεσα με τους φίλους τους μέσω διαδικτύου. Αλλά και γενικότερα έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στην αυτοπεποίθηση των παιδιών και στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Μήπως όμως η στάση μας προς την τεχνολογία θα πρεπε να είναι πιο επιφυλακτική; Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ό,τι τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Όταν η χρήση γίνεται κατάχρηση το αποτέλεσμα είναι να οδηγηθούν τα παιδιά στον εθισμό. Αυτό είναι κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και κοινωνικοποίηση τους. Και ακόμα, πολλές φορές οι πληροφορίες στις οποίες εκτίθενται είναι λανθασμένες ή και ακατάλληλες για την ηλικία τους.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι γονείς στις περιπτώσεις αυτές;

Το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουν είναι ότι οι ίδιοι αποτελούν το πρότυπο των παιδιών τους. Ό,τι κάνουν αυτοί θα ακολουθούν και αυτά. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουν και οι ίδιοι λιγότερη και πιο ορθολογική χρήση της τεχνολογίας. Θα πρέπει να φροντίζουν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις δραστηριότητες του παιδιού με την τεχνολογία και να αντικαθιστούν τις ώρες μπροστά στην οθόνη με διάφορες άλλες διαπροσωπικές δραστηριότητες.

Καλώς ή κακώς, όσο περνάνε τα χρόνια η τεχνολογία θα διεισδύει με όλο και πιο αποτελεσματικό τρόπο στις ζωές μας και στις ζωές των παιδιών μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν ώστε αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Share